lieya here ^-^

My photo
hanya meluah segala buah fikiran yg agak kalut ... huhu .. dan meluahkn sglanyer dri sudut hati lieya .. lieya just want to be a simple person for everyone who know about me .. ngee ~!

teman-teman lieya

Antara 9 Mimpi Rasulullah S.A.W...

salam alaykum...
ari ni aq xde bnde nk citer kt ruangan entry ni..
aq juz nk kongsi 1 citer tuk diambil pedoman...
sbgai peringtn tuk dri aq sndri dan jgak tuk tmn2 sekalian...


'Daripada Abdul Rahman Bin Samurah ra berkata, Nabi Muhammad saw bersabda: "sesungguhnya aku telah mengalami mimpi-mimpi yang menakjubkan pada malam aku diisraqkan...."

  1. aku telah melihat seorang dari umatku telah di datang oleh malaikatul maut dengan keadaan yang amat mengerunkan untuk mengambil nyawanya, maka malaikat itu terhalang perbuatannya itu disebabkan oleh ketaatan dan kepatuhannya kepada kedua ibubapanya.
  2. aku melihat seorang dari umatku telah disediakan azab kubur yang amat menyiksakan, diselamatkan oleh berkat wuduknya yang sempurna.
  3. aku melihat seorang dari umatku sedang dikerumuni oleh syaitan2 dan iblis2 laknatullah, maka ia diselamatkan dengan berkat zikirnya yang tulus ikhlas kepada Allah.
  4. aku melihat bagaimana umatku diseret dengan rantai yang diperbuat daripada api neraka jahanam yang dimasukkan dari mulut dan dikeluarkan rantai tersebut ke duburnya oleh malaikat Ahzab, tetapi solatnya yang khusuk dan tidak menunjuk-nunjuk telah melepaskannya dari seksaan itu.
  5. aku melihat umatku ditimpa dahaga yang amat bera, setiap kali dia mendatangi satu telaga di halang dari meminumnya, ketika itu datanglah pahala puasanya yang ikhlas kepada Allah SWT memberi minum hingga ia rasa puas.
  6. aku melihat umatku cuba untuk mendekati kumpulan para nabi yang sedang duduk berkumpulan, setiap kali dia datang dia akan diusi, maka menjelmalah mandi junub dengan rukunnya yang sempurna sambil ke kumpulanku seraya duduk disebelahku.
  7. aku melihat seorang dari umatku berada di dalam keadaan gelap gelita di sekelilingnya, sedangkan dia sendiri di dalam keadaan binggung, maka datanglah pahala haji dan umrahnya yang ikhlas kepada Allah SWT lalu mengeluarkannya dari kegelapan kepada tempat yang terang benderang.
  8. aku melihat umatku mencuba berbicara dengan golongan orang mukmin tetapi meraka tidakpun membalas bicaranya, maka menjelmalah sifat silaturrahimnya dan tidak suka bermusuh-musuhan sesama umatku lalu menyeru kepada mereka agar menyambut bicaranya, lalu berbicara mereka dengannya.
  9. aku melihat umatku sedang menepis-nepis percikan api ke mukanya, maka segeralah menjemalah pahala sedekahnya.

konklusinya jagalah segalanya klu ingn dislmatkn sprti di dlm mimpi rasulullah...
salam dari aq..